Chi艅czycy pij膮 alkohol od 9 tys. lat |
|
|
Chi艅czycy raczyli si臋 winem ju偶 9 tys. lat temu - twierdz膮 archeolodzy.
Mieszka艅cy Chin pobili tym samym obowi膮zuj膮cy dot膮d rekord Ira艅czyk贸w,
wyprzedzaj膮c ich o 1,5 tys. lat.
Najstarsze chi艅skie teksty z XI w
p.n.e. wspominaj膮 o trzech rodzajach alkoholi, jednak odnajdywane
naczynia z br膮zu i ceramiki wskazywa艂y, 偶e by艂y one produkowane ju偶
du偶o wcze艣niej. Zesp贸艂 Patricka McGoverna z Uniwersytetu Pensylwanii z
Filadelfii (USA) potwierdzi艂 te przypuszczenia, analizuj膮c resztki
osad贸w ze skorup naczy艅 znalezionych w prowincji Henan. Znalezisko jest
datowane na 9 tys. lat. Okaza艂o si臋, 偶e przechowywano w nich
"d艂ugotrwale przetwarzany i fermentowany nap贸j na bazie ry偶u, miodu i
owoc贸w". Owocami tymi by艂y winogrona oraz g艂贸g - sk艂adniki cz臋sto
wykorzystywane w tradycyjnym chi艅skim winiarstwie. |